Szopi – fejés – cici – tápszer

 

Kisfiam 6 hetes koráig szopizott, majd 10 hónapos koráig fejtem neki, kislànyom mindjárt 8 hónapos és szopizik.

Kisfiamnál nagyon sok volt a tejem, minden szopi után fejnem is kellett, 250g-ot hízott hetente 10 kilóig, tehát evett is rendesen, ennek ellenére fejnem is kellett. Már a kórházból hazajövetelkor tiszta seb volt a mellbimbóm, váltott ciciből szopizott, mindkét mellbimbóm sebes volt. Úgy harapott a kis teknős “fogaival”, hogy könnyezett a szemem. Ő pedig sokszor fuldoklott szopi közben, ezalatt azt vettem észre, hogy 8 felé spriccel a tejem, ezt én úgy értelmeztem, hogy ez az ő picuri szájában olyan lehet, mintha nekem slaggal locsolnának a torkomba. Amikor eljutottunk oda, hogy szopi elején én sírtam, amikor leharapta a mellbimbóm, majd szopi közben annyiszor rálövellt a cicim, hogy fuldoklott és mindketten sírtunk, megelégeltem a dolgokat. Elhatároztam, hogy fejni fogok Petinek. Mivel ekkor 3 óránként evett váltott ciciből, innentől 4 óránként fejtem mindkét ciciből egyszerre dupla fejes gépi fejővel. Napi 1500 ml-t fejtem. Ezen a ponton minden ismerősöm elmondta, hogy ezt ne csináljam, mert egy hét múlva már elegem lesz és nem fogok fejni, valamint elapad a tejem. 10 hónapos koráig fejtem, akkor is azért álltam le, mert tesót szerettünk volna. Az a tapasztalatom, hogy a fejés is tudja kellő rendszerességgel alkalmazva ingerelni a tejtermelést, ha van mellette evés, ivás, alvás megfelelő mennyiségben. Nekem a hatodév befejezése miatt külön jól is jött, hogy mindig tele volt a hűtő és a mélyhűtő is lefejt tejjel.

Kislányomnál az volt a célom, hogy ne kelljen a fejőgép, macera egész nap mosogatni és nem lenne korszerű a 2 gyerek ellátása mellett egész nap fejni és a fejőgépet mosogatni. A lányomnál egy dolgot máshogy csináltam, bimbóvédővel etettem 2 napos korától 6 hónapos koráig. Azóta is szopizik (8 hós most) de már nem használom a bimbóvédőt. Nekem abban segített sokat, hogy nem tudta úgy kirágni a cicim illetve a bimbóvédőn úgy vannak a lukak elhelyezve, hogy nem tud sok felé spriccelni a tej. Így küszöböltük ki a fulldoklós/cicileharapós mindketten sírunk szitut. Szerencsére így a mellem is be tudott állni a kereslettel arányosan, Zoé nem fuldoklik, megy a szopizás, csajosabb ütemben megfelelően nő a súlya.

Miért jó az anyatej?

Az újszülöttnek még fejletlen az immunrendszere, bizonyos antitestekhez az anyatejen keresztül jut hozzá. Ezek az antitestek védik bizonyos kórokozókkal szemben, ameddig a saját immunvédelem ki nem alakul. Körülbelül fél éves korra alakul ki az immunrendszer, ezt a fél évet ideális “lefedni”, anyatejjel biztosítani a baba immunvédelmét.

Mi kell a tejtermeléshez?

Tejutak, prolaktin, oxytocin. Ezek általában adottak mindenkinél. Ezeken kívül nyugalom, alvás, folyadék és megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok bevitele.

Miért nem megy akkor mindenkinek a szopizás?

A legnagyobb ellenség a stressz. Friss anyukakènt pedig mindenkitől kapjuk a kéretlen jótanácsokat, meg szeretnénk felelni, közben el kell látni a babát, de fáj a gátmetszés/ öltések, császáros seb… Bedurrantak a cicik, sebesek a bimbók… ha nincs azonnal elég tej, akkor eluralkodhat rajtunk a pánik, hogy akkor mit fog enni a baba és könnyen a tápszer után nyúlunk.

Kislányom 6 hónapos volt, amikor egy hétig olyan stressz ért, amit nem tudtam ignorálni, szinte teljesen elapadt a tejem. Nekem, aki a fiamnak napi 1,5 litert fejtem. Egy héten keresztül  minden éjszaka órákon át próbáltam fejni, nem igazán jött semmi a melleimből, de ingerelte és addig hagytam rajta a fejőgépet, ameddig nem indult el a tej, valamint azt mondogattam magamban, hogy nem létezik, hogy aki tud 1,5 liter tejet termelni/nap, annak elapad a teje. Egy igen küzdelmes hét alatt szerencsére rendeződött a helyzet, a lányom meg nem fogadott el semmit semmiből így egész nap cicin volt, tehát ingerelte ő is a tejtermelést.

Az a véleményem, hogy szuper, ha a baba tud szopizni, az anyatej a legideàlisabb tàpanyag a számára, az anyatej összetétele igazodik a baba koráboz, igényeihez, az immunrendszerének is fontos támpillére, pszichológiailag is optimális, a kötődés szempontjából is fontos. A baba normál bélflórájának kialakulását is elősegíti az anyatej összetétele valamint az anya mellének flórájával történő direkt kontakt. Ha valamiért a szoptatás nem megy, akkor még mindig ott a lehetőség a fejésre. Ugyan a direkt mellkontakt ebben az esetben kimarad, mégis anyatejet kap a baba. Ha a fejés sem működik, akkor lehet donortejjel táplálni valamint a mai modern tápszerek olyan összetétellel rendelkeznek, mely szintén megfelelő a baba számára. A szopizós, a lefejt tejet fogyasztó, a donortejjel táplált valamint a tápszeres babák anyukái is ugyan olyan jó mamik, minden anyuka a legjobbat szeretné a gyerekének és az a meglátásom, hogy a legjobb tudása illetve lehetőségei szerint ezt biztosítja is.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

Szopi – fejés – cici – tápszer” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szia! Van egy zárt csoportom édesanyáknak. Megoszthatom ott az írásodat? Tetsziknagyon, gratula! Ha érdekel, várunk szeretettel: Day-fly Önképzés Mesterfokon (leendő) Edesanyáknak (fb).Úgy akár magad is megoszthatod 😆 Sok sikert! Üdv: Mógor Kriszti (krisztina.mogor@gmail.com)

Hozzászólások lezárva