Meddőség huszonévesen 2. rész- pajzsmirigy alulműködés

Folytatva az előző meddőségről szóló bejegyzésem, most a pajzsmirigy alulműködésről írok.

  • Tünetek: lassult anyagcsere, levertség, fáradékonyság, izomgyengeség, pulzuscsökkenés, koleszterinszint növekedés, étvágytalanság melletti súlynövekedés, székrekedés, hideg végtagok, testszerte ödéma, egykedvű arckifejezés, sápadt-, sárgás száraz hámló bőr, csökkent szellemi tevékenység, libidócsökkenés, hideggel szembeni fokozott érzékenység, gyakori reszketés, rekedtség, abortus(ok), meddőség…
  • Diagnózis: klinikai tünetek + elsődlegesen a vérből meghatározott hormonszintek alapján, valamint további vizsgálatok (ultrahang, scintigrafia…)

 

  • Kezelés: hormonpótlás (legtöbbször)
  • Hogyan függ össze a pajzsmirigy amulműködés a meddőséggel?

❌Meddőség huszonévesen 2. rész- pajzsmirigy alulműködésEzzel az ábrával csak annyit szeretnék szemléltetni, hogy a pajzsmirigy működése mennyi mindennel függ össze. A termékenység és a pajzsmirigy között a legfontosabb kapcsolódási pont a prolaktin. Pajzsmirigy alulműködésben a prolaktin szintje megnő. A prolaktin szint növekedés maga után vonja az FSH, LH és progeszteron szintek csökkenését.

IMG_0123

  • Prolaktin: Az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődik. Elsődleges feladata a szülés utáni tejelválasztás megindítása.
  • Pajzsmirigyalulműködésben a progeszteron szint lecsökken. A progeszteron felel a menstruációs ciklus 2. felében az esetlegesen megtermékenyült petesejtek beágyazódásáért. A kevesebb progeszteron miatt a ciklus ovuláció utáni szakasza időben lerövidül, így a méhnyálkahártya nem tud megfelelően megvastagodni, tulajdonképpen nem tud hova beágyazódni az embrió.
  • A pajzsmirigy alulműködés során az FSH és LH is csökken, ennek következtében ún. anovulációs ciklusok fordulnak elő, ami azt jelenti, hogy nem történik meg a tüszőrepedés, így nem lökődik ki petesejt, ami megtermékenyülhetne.

 

Ezzel a pár ponttal csak kiemeltem néhány fontosabb mozzanatot, amivel szemléltetni szeretném, hogy nagy vonalakban hogyan nehezíti meg a teherbe esést a pajzsmirigy alulműködés.

Ebben a témában is érintett vagyok. Az én teherbeesésemet a pajzsmirigyalulműködés is hátráltatta. Nálam a tünetek közül az anyagcsere lelassulása volt egyedül jellemző. Becsapós még ebben a kórképben, annak ellenére, hogy előfordulnak peteérés nélküli ún. anovulációs ciklusok, a havi vérzés rendszeresen jelentkezhet. Így nem egyszerű észrevenni, hogy probléma lehet a ciklus körül.

Amikor kiderült, hogy a teherbeesésemet a pajzsmirigyalulműködés is hátráltatja, endokrinológus segítségét kértem. Gyógyszeres kezeléssel segített. A pajzsmirigyalulműködést viszonylag gyorsan, akár 1-2 hónap alatt be lehet állítani és azonnal jobb esélyekkel indul a “babatervezés”, egészséges terhesség kialakulása.

A terhességem során többször ellenőrizni kellett a pajzsmirigyem működését és néha kellett emelni vagy csökkenteni a gyógyszer mennyiségén. Ez azért fontos mert megfelelő anyai pajzsmirigyműködés mellett tud a baba idegrendszere megfelelően fejlődni. Sokszor pont vetélések során derül ki, hogy pajzsmirigyalulműködés áll a háttérben. Szoptatás alatt is kell szedni a gyógyszert. Ez a gyógyszer ugyanaz a thyroxin hormon, mint amit a szervezet maga is termel, csak pajzsmirigyalulműködésben kevesebbet termel a szükségesnél.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

 

források:

Gerd Herold: Belgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt. (Budapest) , 2009
ISBN: 978 963 226 095 2

Papp Zoltán: A Szülészet-Nőgyógyászat Tankönyve, Semmelweis Kiadó (Budapest) , 2009
ISBN: 978 963 9879 30 0

Fonyó Attila, Ligeti Erzsébet: Az orvosi élettan Tankönyve, Medicina Könyvkiadó Zrt. (Budapest) , 2008
ISBN : 9632261263