Vészes terhességi hányás- MRI

Amikor a fiammal voltam várandós, még nem is tudtam, hogy babát várok, már hánytam. Kisfiam lombikbaba, már a lombik eljárás alatt is voltak rosszulléteim.

A lombik ciklus a menstruáció 1. napján indul, majd a következő két hét injekciókból, tablettákból, valamint ultrahangvizsgálatokból áll. A 14. nap környékén megtörténik a petesejtek leszívása, majd következik a hímivarsejtekkel történő találkozás. Ezt követően 3-5 napig fejlődnek a testen kívül, “lombikban” a kis életkezdemények.

Nekem 5 nappal a petesejtleszívásra volt a visszaültetés (embryo transzfer ET). Pár órával később volt egy kisebb rosszullétem, majd pár nappal ezután, akkor amikor még csak a 3. heténél járt a ciklus, nagyon hirtelen rengeteget hánytam. Olyan hirtelen lettem rosszul, hogy teljesen bepánikoltam, először a wc-t hánytam össze, majd a mosdót!, majd a fürdőkádat! …
Férjem még meg is jegyezte viccesen, hogy szerencse, hogy a mosógép nem volt nyitva, mert szerinte akkor azt is becéloztam volna. Ebben a pillanatban én nagyon megijedtem, attól féltem, hogy összeszedtem valami hányós fertőzést és amiatt nem fog sikerülni a lombik.

Így eléggé félve mentem neki 1 héttel később a vérvételnek. Otthoni terhességi tesztet nem mertem csinálni, mert annyiszor volt már a kezemben negatív terhességi teszt, hogy többször már nem akartam ezt látni. Az a vérteszt szerencsére pozitív lett, a BhCG-ből szépen látszott, hogy a lombik eljárás sikeres volt, az embrio beágyazódott és fejlődésnek indult.

A következő két hétben nem történt semmi, majd hat hetesen kezdtem a “hányós pályafutásom”. Ekkor a férjem 3 hétig az USA-ban dolgozott, én pedig erre az időszakra visszaköltöztem a szüleimhez és elkezdtem a hatodéves gyakorlataimat. Az első “hányós periódusom” a 7.- a 17. hétig tartott. Erre az intervallumra a mentőgyakorlat és a gyerekgyógyászat gyakorlat esett. Ebben az időszakban már annyit és annyiszor hánytam, hogy reggel alig bírtam elindulni, indulás előtt számtalanszor jött vissza minden, majd a gyakorlatokon nem bírtam semmilyen ételre nézni. Teát próbáltam inni, több-kevesebb sikerrel. A gyakorlat után 4-5 körül értem haza, próbáltam valamit enni, de általában semmi sem maradt bennem. Ezekben a hetekben minden nap eljutottunk addig a pontig, hogy infúziót kellett kapnom. Altatóorvos édesanyámnak hála, végig tudtam ezt az időszakot csinálni. Minden nap lecsorgattunk 1,5 liter infúziót. Ez az intenzív periódus, ami minden nap infúzióval végződött a 17. hétig tartott. Ezen a héten volt a gyerekgyógyászat szigorlatom.

Sokat fogytam a rosszullétek miatt. A 12. héten vettem magamnak egy nadrágot és felsőt a vizsgára, ezek 12 hetesen pont jók voltak rám. A nadrágnak terhesnaci teteje volt így abban bíztam, hogy remélhetőleg nem hízom ki 5 hét alatt. Szigorlat reggelén vettem föl legközelebb ezeket a ruhákat. Akkor szembesültem vele, hogy nemhogy kihíztam volna a ruhákat, hanem bőven kifogytam belőlük.

Sokan bíztattak, hogy el fog múlni a hányás, rosszullét, ha majd érzem mozogni a picit. Ezen a héten el is kezdtem érezni a magzatmozgást, de a hányás megmaradt.

A következő hetekben csak kefíritalt fogyasztottam, minden mástól undorodtam. 1-2 naponta volt szükséges az infúzió.

Teltek-múltak a hetek, mialatt a sebészet gyakorlatomat töltöttem. Infúzióra továbbra is szükség volt 1-2 naponta, majd eljött a sebészet szigorlat napja is, 24 hetes voltam ekkor. Aznap reggel borzasztó sokat hánytam, majd elkezdtem remegni is és nem bírtam abbahagyni percekig a remegést. A szigorlaton túl akartam lenni, így megkértem anyukámat, hogy vigyen oda. A vizsga után bementünk a kórházba, hogy kiderítsük, hogy mi van a remegés hátterében. Felmerült a sok hányás miatt a só- víz hàztartás zavara, továbbá egyéb neurológia okokat is ki akartunk zárni. Így 24 hetesen kénytelen voltam alávetni magam egy MRI vizsgálatnak.

Terhesség alatt MRI-t lehet csinálni, lehetőleg kontrasztanyag nélkül. Ez a vizsgálat a terhesség ezen szakaszában nem jár kockázattal a babára nézve, hátránya, hogy hosszabb ideig tart (20 perc kb, attól függ, hogy mekkora a vizsgálandó régió) illetve nagyon hangos.

Az MRI-vel kizártuk a neurológiai problémát. Hasi ultrahanggal most nem csak a picit néztük, hanem engem is, keresve valamit, ami okozhatja a hányást. Hasi ultrahanggal annyit lehetett látni, hogy Peti úgy nő, hogy egyre jobban nyomja az epevezetèket. Ennek következtében epepangás illetve kisebb epekövek alakultak ki a terhesség során.

A terhesség további része változatlanul rosszullétek közepette zajlott. Az utolsó hetekben ismét sokkal többet hánytam. Tulajdonképpen hétfőn délután még hánytam, majd hétfő este kezdtem vajúdni a fiammal, kedd reggel 8:12- kor született. Szülés után azonnal megszűnt az egész, hányás, hányinger, minden.

Mi az MRI?
Magnetic Resonance Imaging- Mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálat.

Ezidáig az MRI semmilyen magzatra gyakorolt hatását nem mutatták ki. Az MR nem bocsát ki ionizáló sugárzást, amire leginkább érzékeny a magzat. Mindennek ellenére csak akkor alkamazzák a vizsgálatot, ha mindenképpen szükséges. A terhesség első trimeszterében zajlik a magzati szervek kifejlődése, az organogenezis, ilyenkor a magzat még érzékenyebb a hő- és zajártalomra, ebben az időszakban ezért is kerülendő a vizsgàlat. Tovàbbá MRI során alkalmazhatnak kontrasztanyagot, ami gadolíniumvegyületekből áll. A kontrasztanyag átjutva a méhlepényen bekerül a magzatba is, így terhesség során de főleg az első trimeszterben óvakodnak a használatától. (Én sem kaptam kontrasztanyagot a koponya MR vizsgálat során még 24 hetes terhesen sem).

Mire alkalmazzák az MRI-t a terhesség során?
Vannak olyan állapotok, továbbá veleszületett fejlődési rendellenességek, melyeket a terhesgondozás során az ultrahangokon észlelnek ugyan, de további képalkotó vizsgálatok szükségesek a pontos diagnózishoz, kezeléshez. Bizonyos fejlődési rendellenességek esetén meg kell tervezni a szülés módját majd az újszülött további ellátását még akkor amikor a magzat méhen belül tartózkodik.

Köszönöm hogy elolvastad a bejegyzést!

 

Források:

https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=bodymr