Meddőség huszonévesen- 3. rész – PCOS

IMG_0113

… folytatva az előző két meddőségről szóló bejegyzésem, most a Policisztás Petefészek (Ovárium) Szindrómáról írok.

Volt az a bizonyos egy év, ami mit sem sejtve, rózsaszín ködben telt. Nagyrészt rózsaszín ködben, mert olyan 6-8 hónap elteltével már kezdtem aggódni, de egy év után vált igazán élessé a helyzet.

Ekkor kopogtattunk a meddőségen. Nagy elhatározás ez egy pár életében. Tulajdonképpen olyan, hogy most akkor jöjjön aminek jönnie kell, de tudnunk kell, hogy mi van a háttérben, miért nem jön a baba.

Hat héttel később már kitisztult a kép. A sok-sok pici eltérésből összeállt a puzzle. PCOS, inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alulműködés. Nálunk ezek voltak az akadályok, amikkel szembe kellett nézni.

A policisztás ovárium szindrómának 3 vezető tünete van, melyekből ha egy fogamzóképes korban lévő nőnél 2 jelen van, az diagnosztikus, vagyis onnantól már azt mondjuk, hogy PCOS-a van, függetlenül attól, hogy a 3. vezető tünet nincs jelen. Ez a 3 tünet a policisztás petefészek maga, amit ultrahangon látunk, az androgén hormonok emelkedett szintje, valamint oligo-/ anovulációs ciklusok.

IMG_0104

Az emelkedett androgén hatású hormonok (tesztoszteron, androszténdion) miatt a férfias szőrnövekedés és kopaszodás is megjelenhet.

Az anovulációs ciklusok során nem történik meg a tüszőrepedés, így nem lesz petesejt, ami megtermékenyülhetne. Anovulációs ciklusok előfordulhatnak rendszeres havi vérzés mellett is, így rejtve maradhat, ha nincs egyéb tünet.

 

IMG_0245

További jellemzők még az LH szint emelkedés, az ösztrogén szint csökkenése. A ciklus időtartama megnyúlhat, akár hosszabb lehet, mint 35 nap, így egy évre kevesebb ciklus jut. PCOS-ban van, hogy egy évre kevesebb, mint 8 ciklus esik.

A PCOS mellett gyakran előfordulhat inzulinrezisztencia és testsúlygyarapodás.

Nálam a PCOS-nak látható tünete nem volt. Ennek ellenére, amint betettem a lábam a meddőségre, szinte azonnal szembe is jött ez a diagnózis.

Az első ultrahang vizsgálat során ott “integetett” a petefészkenként több, mint 12 tüsző.
Az első vérvétel során kiderült, hogy emelkedett androgén hormonszintjeim vannak.
És a 3. vezető tünet is jelen volt, anovulációs ciklusaim voltak, vagyis nem történt meg a tüszőrepedés.

Mindez önmagában még nem predesztinálja, hogy csak lombik eljárás során lehet gyerekem. A ciklus ultrahangos követése és megfelelő gyógyszeres kezelés is eredményt hozhat, majd a következő lépés az inszemináció, szintén gyógyszerekkel és ciklusmonitorizálással. Nálunk ezek nem hozták meg a várva-várt babát, viszont hála a lombik eljárásnak, orvosaimnak és a tudománynak, nekem is megadatott, hogy anyuka lehessek.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

 

források:

Gerd Herold: Belgyógyászat, Medicina Könyvkiadó Zrt. (Budapest) , 2009
ISBN: 978 963 226 095 2

Papp Zoltán: A Szülészet-Nőgyógyászat Tankönyve, Semmelweis Kiadó (Budapest) , 2009
ISBN: 978 963 9879 30 0

Fonyó Attila, Ligeti Erzsébet: Az orvosi élettan Tankönyve, Medicina Könyvkiadó Zrt. (Budapest) , 2008
ISBN : 9632261263