Nagyi születik, anesztes nagyi a szülőszobában

IMG_0507

Édesanyám és köztem nagyon szoros a kapcsolat. Neki is ilyen volt a nagymamámmal a kapcsolata és nagyon remélem, hogy a gyerekeimmel nekem is ilyen lesz. Az én anyukám mindent tud rólam, furcsa ez kissé, de laza anyuka ő, meg lehet vele beszélni a dolgokat, mindig úgy voltam vele már kamaszként is, hogy ha problémám van, akkor fordulhatok hozzá, segíteni fog, nem fog leszidni és maximum ha megoldottuk a helyzetet utána átbeszéljük, hogy levonjuk a tanulságot. Így nőttem én fel. Ezt szeretném a gyerekeimnek is tovább adni.

A személyes kitérő után tehát rátérek, hogy mit keresett az én anyukám a szülőszobában a szüléseim alatt:

Nem vagyok egy lelkizős, anyum sem, de a szülésnél jó ha ott van valaki akire ha rànéz az ember, pozitív hatást gyakorol rá. Nekem a férjem és anyukám ilyen, bent is voltak a fiam születésénél mindketten.

Praktikus okaim is vannak:

Anyukám aneszt-intenzíves orvos, én pedig úgy voltam vele, hogy szeretnék epidurális fájdalomcsillapítást. Illetve mindkét szülésem előtt megbeszéltem anyukámmal, hogy legyen bent az eda-kanül, ezt aztán többféleképpen tudjuk hasznàlni.

Második szülésemnél a férjem nem tudott velem lenni, mert az akkor 22 hónapos kisfiammal ő maradt otthon. Így plàne kellett nekem anya.

 

Hogyan lehet többféleképpen használni egy eda- kanült?

Szülés közben fájdalomcsillapítás: ez nem érzéstelenítés, érzi az ember, hogy mikor vannak a fájások, csak nem olyan nagyon intenzíven éli meg magát a fájdalom érzését. Nem kell feküdni, lehet vele sétálni is, nem kell szülés után sem az eda-kanül miatt feküdni.

Császármetszés is lehet ” eda-ban”, ekkor az érzéstelenséget kell elérni. Ilyenkor másként adja az altatóorvos a gyógyszereket az eda-kanülbe. Az eda-kanülbe adagolt gyógyszerekkel hasonló hatásfokú, műtétre alkalmas érzéstelenség érhető el, mint a spinális érzéstelenítés esetében, amiben ma a császármetszések zöme zajlik. Részleges mozgáskiesés is lehet, hasonlóan, mint a spinális érzéstelenítés esetében. Ebben az esetben az eda-kanül miatt nem kell feküdni a műtét után sem 10 órát, szemben a spinális érzéstelenítéssel.

Császár után még lehet bele fájdalomcsillapítót adni, ami az első pár órában a műtét után szuper. Az eda-kanülbe adott gyógyszerek miatt lehet szoptatni nyugodtan, nem választódnak ki az anyatejbe.

Az első terhességemnél csak azt tudtam, hogy szeretnék epidurális fájdalomcsillapítást, aztán elméletben átfutott az agyamon, hogy ha “császárra” kerülne a sor, akkor nem kell spinált szúrni, gyógyszerek a kanülbe és irány a műtő. Kisfiam esetében az eda-kanül “csak” fájdalomcsillapításra lett felhasználva és a kitolási szakban már nem adagolt bele anyukám semmilyen gyógyszert, mert fájásgyenge voltam, és az eda-ba adott gyógyszerek meglassíthatják a kitolást. De a tágulási szakban nagyon jó, hogy volt. A gátvarrás előtt is adott anyu gyógyszert az eda-kanülbe, így a gát varrásából semmit sem éreztem. Ezek után a szülőszobából mintha mi sem történt volna, átsétáltam a kórterembe.

Második terhességem során ugyanúgy a szülőszobában kezdtünk, ugyanúgy volt eda-kanül, de 10 órán keresztül nem haladt a szülés, eltűnt méhszájnál fönt volt nagyon a kislányom buksija, “be volt szorulva”. Kislányom nem viselte jól a szülés viszontagságait, a szívfrekvenciája nem megfelelően változott, így császármetszésre került sor. De az eda-kanül már bent volt, csak gyógyszerelni kellett és már bent is voltunk a műtőben. A műtét során semmilyen fájdalmat nem éreztem, szuper volt az eda-m.
Műtét után pedig már félig ülő helyzetben szoptattam a lányom kb. fél órával a születése után. Műtét után amikor kezdett kiállni a fájdalomcsillapító hatás, akkor anyukám még egy adag fájdalomcsillapítót adott az eda-kanülbe. Ezzel egész jól átvészeltem a császár utáni legfájdalmasabb időszakot. Tudtam szoptatni a lányom egyből, ki sem adtam a csecsemőosztályra, el tudtam látni. Anyukám segített, de tudtam mozogni és mindent meg tudtam vele csinálni.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!