Gondolatok a műtőasztalról – császármetszés – kicsilányom születése

 

D2442632-B1F9-42E4-8CC5-FBCAE763867E

Ez a bejegyzés sok kis képkocka, snitt egyvelege, azoknak a képkockáknak a leírása, amik a kislányom születése után egy évvel a fejemben megmaradtak. Tulajdonképpen egy benyomássorozat.

 

🎬
Lassan már egy éve történt, hogy bepillantást nyertem a páciens szemszögéből a “császáros műtőbe”.
2016.12.21 17:54 az én kicsi Zoém születése.

 

🎬
A szülőszobában kezdtem, pont, mint 2015.02.23-án a fiammal, akit végül 2015.02.24. ‪8:12-kor‬ hüvelyi úton hoztam világra.

IMG_2454

 

🎬
2016 decemberében a folytatás a műtőben zajlott. Aggódtam a lányomért, egész nap figyelgettem a ctg-t, nem tetszett, délutánra körvonalazódott, hogy ahhoz, hogy biztonsággal, egészségesen megszülethessen a kislányom, a császármetszés a járható út. A ctg-n az látszott, hogy a fájások alatt a lányom szivverésének ritmusa lassul. Amikor ez elért egy bizonyos mértéket, onnan már egyértelmű volt, hogy császár lesz.

 

🎬
Mind a fiam, mind a lányom születésénél bent volt velem altatóorvos anyukám, aki biztosította mindkét esetben az epidurális fájdalomcsillapítást. Kislányom születésénél pedig ezt az epidurális fájdalomcsillapítást epidurális érzéstelenítéssé alakította anyukám.

IMG_0507

 

🎬
Tehát ott tartunk a történetben, hogy bent van az eda-kanül, megvan a döntés, hogy császár, pörögnek az események, én pedig úgy érzékeltem ott akkor, hogy minden-minden másodperc hosszú idő alatt telik csak el.

31F0BF84-F96F-4438-AD9F-9E8068ED098D

 

🎬
Anyu az eda-kanült felhasználva másképp folytatta a gyógyszerelést. Az eda-kanült felhasználva akár műtétre alkalmas érzéstelenség is elérhető, ami nagyon hasonló a spinális érzéstelenítéshez, amiben ma a császármetszések zöme zajlik. Aztán gumiharisnyát húztak a lábaimra (trombózis-megelőzés), amik akkorra már elnehezedtek. Még éreztem ekkor valamit, de már nem sokat. Ilyenkor elnehezednek először a lábak, majd szépen száll fölfelé a hatás, egyre több érzés esik ki és egyre magasabban.

 

🎬
Itt jött egy nagyon furcsa rész. Áttoltak a műtőbe, és most a hordágyon fekve csak néztem a folyosón a váltakozó fényeket, amiket ebből a nézőpontból meg sosem figyeltem. Én ebben a közegben nagyon sokat voltam, édesanyám munkahelyén születtek a gyerekeim, ahová egyetemi tanulmányaim alatt végig bejártam tanulni.

 

🎬
Aztán a műtőben áttettek a műtőasztara, föltették a hátamra az ekg-t, ujjamra pulzoxymetert, karomra vérnyomásmérőt, és már hallottam is az anesztézia sok-sok pittyegő kütyüjét.

EECC176F-62E7-471E-A786-E23681E34909

 

🎬
Próbáltam nem aggódni annyira így néha elkalandoztak a gondolataim “vérnyomás” “artériás középnyomás” “méh-méhlepény áramlás” “oxigénhiány” ezek kattogtak a fejemben…

 

🎬
Hallottam, hogy elég szaporán ver a szívem, a monitorra néztem és láttam, hogy a vérnyomásom is magasabb.

 

🎬
A spinális érzéstelenítés, az epidurális fájdalomcsillapítás, illetve az epidurális fájdalocsillapítás kiterjesztése érzéstelenséggé vérnyomásesést eredményezhet. A vérnyomás monitorozása több szempontból fontos. A túl magas vérnyomás rizikói közül az anya agyvérzés kockázatát emelném ki. A túl alacsony vérnyomás kockázatai közül pedig az elégtelen uteroplacentaris (méhlepényi) keringést emelem ki. Ez a baba vér- és oxigénellátása szempontjából kritikus. Az altató orvos a császármetszés alatt számos tényezőt figyel, ezekből párat kiemelek, melyek a vérnyomás, szívfrekvencia és a hemoglobin oxigéntelítettsége.

BA30106C-27E3-42AE-8C3F-872DEFCE9D06

 

🎬
Néha az aggódó kismamát próbálta elnyomni a bennem lakó pici orvos… de most a műtőben ez nem igazán sikerült, főleg aggódtam a lányomért. Nem a műtét miatt, mert abban biztos voltam, hogy a műtéttel minden rendben lesz és ez a legbiztonságosabb, hanem, hogy miért volt a műtét… mert valami nem volt rendben, mert valamiért nem tudott hüvelyi úton megszületni…

🎬
Anyum szólt, hogy elkezdték a műtétet, innen tudtam, hogy kb. 3-5 perc múlva megszületik a kislányom. Az idő most még lassabban telt, az a 3-5 perc, életem eddigi leghosszabb 3-5 perce volt, kb 1 órának éltem meg. Aztán hallottam a szívót, oldalra néztem és láttam, hogy megy bele a magzatvíz, így tudtam, hogy mindjárt elérkezünk a kiemeléshez és megszületik a kislányom. Ezen a ponton egy mondatot mondtam, erre tisztán emlékszem a sok elmosódott képkocka közül. ” Csak sírjon fel”🙏

31F0BF84-F96F-4438-AD9F-9E8068ED098D

 

🎬
És akkor felsírt, pedig még kint sem volt teljesen. Gyorsan megmutatták, majd elvitték megvizsgálni, ellátni.

F953B160-B474-46E5-ACDD-3924B673C5BB

 

🎬
Anyukámmal mindkét gyermekem születése előtt megígértettem, hogy amint megszületnek, ő megy velük és addig vigyáz rájuk, míg nem tudom átvenni őket.

 

🎬
Zoém kényszertartásban volt, mert egy beilleszkedesi rendellenessége volt, ami azt jelenti, hogy nem a szüléshez/születéshez optimálisan “illeszkedik”. Picit hosszasabban vizsgálta emiatt a gyerekdoktornéni. Pár perc múlva visszahozta anyu megmutatni a kislányomat.

4C254346-7326-47DA-930D-DE911BDB0BFC

 

🎬
Aztán befejezték a műtétet és betóltak a szobába, áttettek az ágyra és anyu a kezében hozta a kislányom.

🎬
Ez az a pont, ahol jönnek az eda előnyei. Még nem fájt, mert még hatott az érzéstelenítő, az ágyat félig ülő helyzetben beállítva azonnal elkezdtem szoptatni a lányom. Az eda után nem kell 10 órát feküdni, szemben a spinális érzéstelenítéssel, ami után kell. Egész éjjel 1-2 óránként szoptattam, amikor kezdett kiállni az érzéstelenítő, anyu még az eda-kanülbe adott egy adag fájdalomcsillapítót mielőtt kihúzta volna a kanült, így viszonylag fájdalommentesen kihúztam az éjszakát és tudtam végig szoptatni a lányom.

51A0329B-1E65-4D68-9ABA-A51ECFAAF3D7

 

🎬
Másnapra azért minden fájdalomcsillapító hatása rendesen lecsengett már, így elkezdett fájni a seb, de volt egy nagyon jó terhesnadrágom, aminek olyan gumi volt a has részen, hogy nagyon passzos, de nagyon jól tágul. Azt fölvettem és valahogy úgy egyben tartott, kevésbé fájt, tudtam mozogni, jönni, menni.

 

🎬
Másnap reggel végre lezuhanyoztam és hajat mostam kb. 12 órával a műtét után. Zoét nem adtam ki a csecsemőosztályra, csak fürdetni este, de akkor is mentem vele, anyukám segítségével el tudtam látni.

 

🎬
Összességében azt gondolom, hogy a kislányom születése egy nagyon szép, mély érzelmes hullámvasút volt. És mindennek lassan egy éve már…

 

🎬
Számomra a lányom születése egy nagyon szép császáros szülés volt, minden magasságával és mélységével együtt.

 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

 

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4178624/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991650/

http://anesthesiology.pubs.asahq.org/article.aspx?articleid=1942799

http://www.cvphysiology.com/Blood%20Pressure/BP006