KANYARÓ

Úgy érzem, sem anyaként, sem orvosként nem maradharok csöndben a témával kapcsolatban.

2 gyerekem van. A nagyfiam 5 éves lesz februárban, a kislányom decemberben volt 3. A kanyaró elleni védőoltást (MMR) a gyerekeim 15 hónaposan megkapták (a Magyar Oltási rend szerint). Aggodalommal tölt el azonban, az a helyzet, hogy a kanyaró fel-felüti a fejét az utóbbi időben. A kanyaró, amit már egyszer populáció szinten “legyűrtünk”.

Szemelvények …
2017-2018 romániai kanyarójárvány
2019 ukrajnai kanyarójárvány
2019 Europa…
2019 Szamoa dec. 5-re már 65 halálos áldozat, nagyrészt 4 év alatti gyermek…
Szamoának 200000 lakosa van, ebből a 65 az 3,25%.

F15C13A4-0ABE-44F2-A8D8-3EB8505E7887

A kanyarójárvány- veszélyeztettség térképen. A vörös színnel jelzett területeken a legnagyobb, a szürke zónába eső országokban pedig a legkisseb a megbetegedés kockázata, Magyarország ez utóbbiba tartozik.

FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS (2019.május)


2019 …
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 2019 első felében figyelmeztetést adott ki a kanyaró miatt, ugyanis Európa-szerte addigra már több tízezren fertőződtek meg a betegséggel. A térségben leginkább Ukrajnát sújtja a járvány, több, mint 57 ezer megbetegedéssel.

A nyilvántartott eseteket 42 európai országban regisztrálták, melyek közül tucatnyi végződött halállal. Bár a legtöbb eset Ukrajnában történt, de Albániában és Romániában is kanyarójárvány alakult ki. Világszerte 140 ezer embert ölt meg 2018-van a kanyaró, főként sajnos kisgyermekeket.

A WHO és az UNICEF adatai szerint 2019 júliusra a gyermekek 86%-a részesült a kanyaró elleni védőoltás első dózisából, 69% kapta meg a második dózist is. Ez azt jelenti, hogy 20 millió gyermek 2018-ban nem kapra meg az oltási rend szerinti kanyaró elleni kötelező védőoltást.

A WHO szerint 2018-ban 353 236 bejelentett eset volt, ehhez képest 2019. november közepére több, mint 413 000 esetet jelentettek előzetesen és további 250 000 esetről tud a szervezet csak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ez háromszoros növekedést jelent az előző évhez képest.

“Románia, Albánia, Ukrajna stb …messze van”
Erről az a véleményem, hogy a fertőző betegségek ma már nem “tisztelik” a határokat, hiszen betegségek szempontjából nincsenek határok. Ha szeretnék, akkor veszek egy repülőjegyet és este elrepülök az USA-ba, majd 48 órán belül ismét Budapesten tudok lenni. Románia például ennél sokkal közelebb van, sem nekem, sem pedig az ott élő embereknek nem kerül sem sok pénzébe sem sok idejébe átszaladni a 2 ország között. Sokunknak ott élnek a rokonai, meglátogatjuk őket, meglátogatnak minket. Így ha akad köztük vagy köztünk olyan, aki fogékony a kanyaróra (nem védett), akkor könnyedén bele is “csúszhatunk” egy kanyaróba.

“Itthon nincs járvány”
Itthon a populáció nagy része védett. A ’89 után születettek 2 oltást kaptak, védettnek tekinthetők. A ’69 és ’89 között születettek csak egy védőoltást kaptak, így a védettségük nem bizonyos. A ’69 előtt születettek nagy valószínűséggel átestek a kanyarón, így ők is védettek valószínűleg. A 15 hónapnál fiatalabban, illetve azok, akik valami oknál fogva nem kaphatnak oltást, biztosan veszélyeztetettek, ők jelentik a fogékony populáció nagy részét. Magyarországon ezidáig a jól működő oltási rendszernek köszönhetően nem alakult ki járvány, habár az utóbbi pár évben szórványosan már itthon is felütötte fejét a kanyaró.

Gondolatok 2018-ból, amikor a kislányom még 15 hónapnál fiatalabb volt és éppen Romániában zajlott a kanyaró járvány…
“Ha itthon nincs járvány akkor miért aggódom a kislányomért?”
Kislányom 15 hónapos csak 2018 márciusban lesz, így ő akkor kaphatja a kanyaró elleni védőoltást, addig pedig nincs teljesen biztonságban, mert a kanyaró egy nagyon fertőző betegség. Nem tudhatom, hogy ha mondjuk elmegyek egy szállodába, étterembe, akárhová, tőlem pár méteres sugárban ki beteg vagy kiben lappang a kanyaró, nem tudhatom, hogy nem éppen egy határon túli család jött látogatni a rokonait, és mivel Romániában pár éve lecsökkent az oltottak aránya, kisgyerekes családok között megnőtt a kanyaró előfordulásának valószínűsége. Nem vádolok senkit, a határon túl élő családoknak sokkal nehezebb a helyzete, hiszen ha nekik van olyan kisgyereke, aki még nem kaphat oltást, ott a járvány kellős közepén, igen nagy veszélyben van. Hiába gondolkodik a szülők nagy része értelmesen és fogja beoltatni a gyerekét, amikor eléri az oltáshoz szükséges korhatárt, a csökkent átoltottság miatt a számomra elfogadhatóan gondolkodó szülők gyermekei is veszélyben vannak. Arról nem beszélve, hogy sajnos Magyarországon is akadnak olyanok, akik bár elvileg az oltott kategóriába tartoznak, gyakorlatilag mégsincs védőoltásuk, itthon, ahol pedig ez bizony kötelező.

“Mielőtt bevezették a védőoltást, szinte mindenki átesett a kanyarón, akkor mi ezzel a baj?”
A fertőző betegségek közül ebbe relatív sokan halnak bele még mainapság is, 1000-ből egy. Ez a szám aránylag soknak számít. Nem véletlenül vezettek be ellene kötelező védőoltást. Továbbá a lehetséges szövődmények is veszélyesek. A szövődmények előfordulása valószínűbb nagyon idős vagy nagyon fiatal szervezetben, alultápláltakon, immunhiányosoknál.

A kanyaróról általában…
Kontagiozitàsi index közel 100% (ez azt jelenti, hogy rendkívül fertőző, a fogékony egyének több, mint 90%-a megbetegszik járvány esetén)

A MORBILLI elleni védőoltás hatására szinte teljesen eltűnt a magyar családok mindennapjaiból. (Korábban a gyermekek nagy része 5-10 éves kora között átesett a fertőzésen)

Paramyxovirus (RNS)
1-1,5 nap alatt veszíti el fertőzőképességét a külvilágban (tárgyakról, szobahőmérsékleten)

69EE9A14-88A8-41A8-AA32-BC3236CA022F

Hogyan fertőz? Cseppfertőzéssel (légutak, szem kötőhártyáján át)

Lappangási idő: 9-11 nap

Tünetek:
A lappangási idő 2. felében bágyadtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, felsőléguti hurut, hányás, hasmenés.

Következő 4-5 nap: felsőléguti tünetek kifejezetté válnak, garatképletek gyulladtak belövelltek, vérbőség miatt “piros a torok”, magas láz, köhögés, rekedtség, intenzív orrfolyás, kötőhártyagyulladás, fényérzékenység, levert, kifejezetten rossz közérzet.

JELLEGZETES NYÁLKAHÁRTYA TÜNETEK: szájüregben, garatban, kisörlők magasságában jellegzetes kiütés, szájnyálkahártyán Koplik folt (sárgásfehér felrakódás)

A 14. nap körül bőrkiütés megjelenése a jellemző (fül mögött, halántéktájékon kezdődik, majd arc, 2-3 nap alatt testszerte megjelenik). Viszketést nem okoznak ezek a bőrjelenségek. 

A bőrjelenségek 4-5 napig fennállnak, majd barnássá válnak ezt követően eltűnnek hámlás kíséretében. Ebben a szakaszban a magas láz végig jellemző.

A kanyaró lefolyása lehet enyhe illetve súlyos formában is megjelenhet, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

Szövődmények:

  • leggyakoribb szövődmények: hasmenés, hányás, kötőhártya fekélyesedése, gége gyulladása.
  • viszonylag gyakori: középfülgyulladás
  • A súlyosabb szövődmények sokkal ritkábban fordulnak elő.(tüdőgyulladás, májgyulladás, hörghurut és croup, a vérlemezkék számának csökkenése.)
  • A legsúlyosabb, az agyvelőgyulladás, amely sajnos halálhoz vezethet. Ennek tünetei az álmoság, szédülés, hányás, fejfájás lehetnek.
  • A kanyaró évekkel, akár 15 évvel későbbi szövődménye a szubakut szklerotizáló panenkefalitis (SSPE), amely sajnos minden esetben halálos. Ez nagyon ritka, előfordulása 1:100 000.

A szövődmények is magukért beszélnek, azt gondolom, hogy nem kell további adatokkal bizonygatnom a védőoltás szükségességét.

Szomorúnak tartom, hogy olyan betegségek bukkannak elő, amiket meg tudunk előzni védőoltással. Nem értem, azokat a szülőket, akik valamilyen módon megakadályozzák, hogy a gyermekük védőoltásokban részesüljön. Ami számomra szülőként érthetetlen, hogy nem maga a szülő kerül veszélybe,
akinek a szülei anno beadatták a védőoltásokat, hanem a szülő szeretett gyermeke, akit állítólag mindentől óvni akar.

D8186A15-977F-4198-9492-B706F68E3225

Megelőzés: védőoltás (MMR)

  • Mi ellen véd? kanyaró- mumpsz-rózsahímlő
  • Megjegyzés: élő, attenuált (legyengített) kórokozók
  • Mikor? 15 hó, 11 év (általános iskola 6. osztály)

Ennek a bejegyzésnek nem célja senkit sem megbántani, “kinek nem inge…”
Elllenben szeretném ha más információkkal nem is, de ennyivel rendelkeznének a szülők a “kanyaró témában”, igyekeztem csak a legszükségesebb infókról írni, leszűkítve a témát. Továbbá bízom benne, hogy ez segít megérteni, hogy miért szükségesek a védőoltások.

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést!

Források:

https://www.who.int/immunization/newsroom/new-measles-data-august-2019/en/

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/modszertani_levelek/VML_2019.html